Dutch Design

Work of Dutch Designers and creatives based in The Netherlands


“Stop talking. Let’s start doing! In an effort to help solve the plastic soup problem, Dutch organizations Plastic Whale and Vepa have launched Plastic Whale Circular Furniture: high-end office furniture that is made from Amsterdam canal plastic. What makes the collection special and unique is that the raw material used to manufacture the products has been fished out of the Amsterdam canals by Plastic Whale itself. The debut collection consists of a boardroom table, a chair, lamps and acoustic wall panels. Part of the sales proceeds will be invested in initiatives around the world that tackle plastic pollution.

“Our mission is to create economic value from plastic waste, involving as many people as possible”, says initiator Marius Smit, founder of Plastic Whale. Together with thousands of Amsterdam residents, Plastic Whale fishes plastic from the canals. The social enterprise has previously built ten designer sloops made from recycled waste, now used for plastic fishing. “With office furniture we can make an even greater impact, as many companies want to make a positive contribution to a cleaner environment. The Dutch Ministry of Infrastructure and Water Management and leading companies Vrumona, Nationale Nederlanden and DSM have, amongst others, already been confirmed as launching partners.”

Dutch furniture manufacturer Vepa – a leader in the field of sustainable innovation – is responsible for the technical development and production of the furniture range. “For the manufacturing of the furniture, we use PET bottles that have been fished out of Amsterdam’s canals. We are also using steel waste from our own factory for the cast-iron base of the chair,” says Janwillem de Kam, Vepa’s Managing Director. “We are rapidly becoming a waste-free factory and even process the waste of others in this collection as well. To ensure sustainability, we maintain full control over the production and consciously keep it within the Netherlands, which is quite unique. Moreover, our deposit-return scheme will ensure that no new waste is created: At the end of a product’s life cycle, we will collect it from the consumer, who will then receive a refund of the product’s surcharge. We will then disassemble the furniture so that individual parts can be reused or recycled.”

The whale as inspiration
LAMA Concept from Amsterdam is responsible for the design side of the collection, for which circularity is key and the whale has served as a source of inspiration. Yvonne Laurysen, co-owner of LAMA Concept explains: “Plastic soup is a huge threat for this incredible mammal, and so we have translated characteristic elements of the whale into the designs. Think, for example, of the look and feel of its skin, the adipose tissue and the impressive skeleton.”

Turning waste into impact
Part of the proceeds from Plastic Whale Circular Furniture will – through the Plastic Whale Foundation – be invested in local projects that tackle the plastic problem in places where it’s needed the most. The first collaboration has been entered into with SweepSmart, an organization that offers professional waste solutions in India, where the plastic problem is enormous. “Thanks to Plastic Whale Circular Furniture, it will be possible for SweepSmart to develop waste-processing centers in India, and subsequently reuse the collected plastic for the next furniture line,” says Marius Smit, founder of Plastic Whale.Join the mission
Plastic Whale Circular Furniture can be ordered via exclusive Plastic Whale Circular Furniture dealers as of today. International shipping is possible upon request. “The furniture is ideal for every company that wants to realize its sustainability goals. Purchasing it helps us tackle the plastic soup problem on a large scale and stimulate the local economy. Moreover, partners benefit from beautiful, state-of-the-art furniture in return – an item that is a real conversation starter. Together we can make an impact worldwide,” Smit concludes.

For more information, please visit www.plasticwhale.com.”


Text and images via Plastic Whale

Read More ...


“In the early Summer of 2017, the Zeeuws Museum, as instructed by Das Leben am Haverkamp, invites 40 visitors to give a description of 40 randomly selected objects of the museum’s collection out of storage. Objects in the storage rooms are anonymous, without judgment, without a story. It is that anonymity that appeals to the imagination. The subjective descriptions of regional costume, jewelry and household goods induced us to develop a new collec­tion without ever having seen the objects described.

With this method and our collection, Das Leben am Haverkamp aims to create a bridge between past and future, between knowing and fantasizing, between the image of yourself and that of the other.

Volkskrant described it as one of the cultural highlights of 2018. Glamcult said to go see this with your own eyes – “The journey is worth it”. Read about what i-D Vice and VPRO Nooit Meer Slapen had to say about it.

17 February 2018 – 5 May 2019

Pictures by Pim Top
Text Das Leben Am Haverkamp

Read More ...


Matime Museum Amsterdam courtyard roofing by Liesbeth van der Pol

“The building of the Netherlands Maritime Museum will be adapted to the desires and requirements of modern times, designed to accommodate a substantial increase in the number of visitors. By roofing over the courtyard, this space will become a point where visitors can orient themselves and select. The design set outs to allow Daniël Stalpaert’s building of 1656 to speak for itself again. The geometry, which is recognisable in the façade, is reflected in the floor plans. In this way the building provides a clear orientation. The four ressaults are used as rising piers and orientation points, each with its own character and view over the surroundings. Existing breakthroughs will be reused where feasible, in order to allow as much of the building as possible to be enjoyed as it is. By removing the majority of jetties around the building, the sturdy naval warehouse will once more be sited in the water. According to this preliminary design, the visitor emerging from the ‘immersion of the museum visit’ will again be able to soak up the unexpected beauty of the original building.”

text via www.dokarchitecten.nl
images by Arjen Schmitz and via www.nationalestaalprijs.nl


Read More ...